Menu Sluiten

SuperStops Dag 2; 8 september

SuperStop 1: Den Heuvel, ­Wylerbaan 18, Groesbeek;

Mensen van de Grateful Generation Tours vertellen over Operatie Market Garden en de Willys MB. Daarnaast hebben zij een pop, gekleed zoals de para’s er destijds uitzagen inclusief parachute. Er is een lid van Parachute Group Holland aanwezig die zelf al enkele sprongen gheeft emaakt. Hij geeft uitleg over de kleding van toen en wat het is om parachute te springen. Tevens zijn authentieke items aanwezig die zijn gebruikt tijdens Market Garden.


SuperStop 2: Vrijheidsmuseum, Wylerbaan 4, Groesbeek

Neem als een van de eersten een kijkje in het net geopende Vrijheidsmuseum in Groesbeek! Deelnemers aan de Freedom Tour krijgen op de dag zelf gratis entree tot het museum (op vertoon van de deelnemerskaart). Bezoekers beleven in het Vrijheidsmuseum het boeiende Verhaal van Oorlog en Vrijheid zonder Grenzen in zowel Nederland als Duitsland, Europa en daarbuiten. Ook het duurzame gebouw zelf, de 12 meter hoge Dome, is een attractie en heeft een sterke gelijkenis met een enorme parachute. Er is live muziek en je kunt plaatsnemen op het buitenterras. Daarnaast zijn er historische militaire jeeps aanwezig.

Foto: Shaded Dome Technologies

SuperStop 3: Cafehaus Niederrhein, Kranenburg

Ook het rustige stadje Kranenburg heeft het zwaar te verduren gehad tijdens de laatste maanden van de oorlog. Het lag aan de start van de finale van de bevrijding: het Rijnlandoffensief. Militairen en burgers namen deel aan de oorlogsroulette die draaide om overleven of sneuvelen, om vreugde of verdriet.
Schrijver Jaap Robben loopt in de voetsporen van de bevrijders de Market Garden-route. Daarvan doet hij verslag in o.a. De Gelderlander. Jaap is tussen 12.00 en 13.00 uur aanwezig in Cafehaus Niederrhein.
Bij de Luisterkei tegenover het gemeentehuis hoor je hun belevenissen. Bij de VVV Infostelle in Cafehaus Niederrhein kan je eventueel MP3-spelers huren.

Canadese en Britse troepen op weg van Nijmegen naar Kranenburg. Foto: Vrijheidsmuseum
Jaap Robben is aanwezig in Cafehaus Niederrhein (jaaprobben.wordpress.com)


SuperStop 4: Biesseltsebaan – spoorlijn Nijmegen Groesbeek

Op het parkeerplaatsje ter hoogte van de kruising is een legerjeep te bewonderen en vertelt WOII-­expert Jan de Valk over de gebeurtenissen van een Duitse vluchttrein die op die locatie tegen een Amerikaanse versperring opbotste.


SuperStop 5: Landgoed De Mookerheide, Heumensebaan 2, ­Molenhoek

Al direct op 10 mei 1940, de eerste dag van de oorlog nam het Duitse leger, de Wehrmacht, het Jachtslot in gebruik. Vanaf september 1944, nadat de Amerikanen waren geland hadden de geallieerden het Jachtslot weer in handen. Aan de overzijde van de Heumense Baan was een veldhospitaal, maar achter het Jachtslot werden vele honderden Duitse militairen krijgsgevangen gehouden. Het terras van Lagom Mookerheide en Landwinkel Boer Spierings zijn geopend.


SuperStop 6: Landgoed Bergzicht – Molenhoek, Rijksweg 232, Heumen

1 van de in totaal 37 tijdelijke Amerikaanse begraafplaatsen in Europa was in Molenhoek. In de ochtend van 20 september 1944 werd bepaald dat de begraafplaats gevestigd werd langs de Rijksweg Nijmegen – Mook, achter de oude brouwerij, waar vanaf die dag dagelijks gesneuvelden werden begraven. De vakken zijn nog steeds zichtbaar en kunnen bekeken worden. Er wordt verteld over de plechtigheden tijdens de begrafenissen en het leven op het landgoed in die tijd. Voor kinderen is een springkussen aanwezig en een gerestaureerde, authentieke Amerikaanse tank. De eigenaar vertelt graag meer over de tank.


SuperStop 7: De Valkhofbunker, Valkhof, Nijmegen

Vrijwilligers van de Valkhofbunker staan klaar om de binnenkant van de overgebleven bunker te laten zien en de ins en outs hierover uit de doeken te doen. Daarnaast geven vrijwilligers van het infocentrum WOII vandaag speciaal voor de deelnemers aan de Freedom Tour op en om het Valkhof rondleidingen over frontstad Nijmegen maar ook over het vergissingsbombardement.


Bekijk hier de SuperStops van Dag 1