Menu Sluiten

SuperStops Dag 1 – 7 september

SuperStop 1: Ganzenheuvel, Nijmegen;

Het Gilde van Nijmegen geeft tekst en uitleg over het bombardement van 22 februari 1944. In een tragische minuut veranderde Nijmegen voor velen in een nachtmerrie. Van de Waalbrug tot voorbij het station werd een spoor van vernieling getrokken door het vergissingsbombardement.

Houtstraat gezien vanuit de Lange
Hezelstraat in de jaren 30. Links de Stikke Hezelstraat.

SuperStop 2: Markt, Wijchen

Gidsen van de Wijchense VVV staan klaar om je tijdens een rondleiding alle ins en outs over het WOII verleden van Wijchen te vertellen. Op de Markt, hartje Wijchen ontvangt de lokale horeca je allerhartelijkst met Wijchense lekkernijen. Ook Wijchen heeft roerige tijden gekend tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zeker ook in en rond klooster de Tienaker, even buiten het dorpscentrum. Zaten er eerst honderden soldaten van de Duitse Wehrmacht, en Nijmeegse vluchtelingen, eind september was het het tijdelijk hoofdkwartier van de Britse strijdkrachten.


SuperStop 3: Graafse Kazematten, Mars en Wythdijk (bij de brug)

Het Graafs Kazemattenmuseum is gehuisvest in de twee kazematten die aan de Graafse zijde van de Maasbrug zijn gelegen. Kazemat Noord – tussen Maas en Raam – en Kazemat Zuid – pal aan de provinciale weg. In kazemat noord wordt vandaag een beeld gegeven van de situatie op 10 mei 1940 en wat er tijdens de voorafgaande mobilisatie en bezetting tijdens de Tweede Wereldoorlog in Grave gebeurde. In toepasselijke kleding zullen de gastheren u ontvangen.


SuperStop 4: Markt 4, Grave

Op de Grote Markt in Grave zijn de Gouden Leeuw en Sabor Lunch & More in een opperbeste bevrijdingssfeer en is er authentieke jaren 40 muziek.

Bron: entoen.nu

SuperStop 5: Buurderij De Lage Hof, Kasteelsestraat 5, Overasselt

Naast de vaste collectie van het Agrarisch Museum is een tentoonstelling over Market Garden te bezichtigen, met interessante objecten afkomstig van de luchtlandingen en militaire doorkomsten september 1944.
Het zang- en gitaarduo Van Asselt zorgt deze middag voor de muzikale omlijsting. De Buurderij heeft oplaadpunten voor e-bikes. Bezoekerstip in Overasselt: In het pand van Monica Zeegers bij de kerk (voorheen café Van Lin) is een projectpresentatie over Josephine Baker. Deze beroemde danseres en spionne heeft hier tijdens de oorlog opgetreden.


SuperStop 6: Kaasboerderij Diervoort, Staddijk 17, Overasselt

Boerderij Diervoort is geopend. Sponsor Trekbike staat met een promostand en kunnen kleine reparaties verzorgen. Tevens zijn hier de nieuwe modellen fietsen te bekijken.


SuperStop 7: Begraafplaats Vredehof, Nijmegen

Op het ereveld van de begraafplaats liggen tal van mensen – veelal verzetsmensen – die in de Tweede Wereldoorlog gestorven zijn. De bekendste daarvan is ongetwijfeld Jan van Hoof. Vandaag kan je het ereveld bezoeken. Een infopaneel vertelt de bijzondere verhalen van de mensen die op dit ereveld begraven liggen. Wim Gerrits (accordeon) en Martijn Wijngaards (gitaar) zullen muziek ten gehore brengen die de Britse militairen destijds bekend in de oren moet hebben geklonken.

Bidprentje van Jan van Hoof
(Regionaal Archief Nijmegen)

SuperStop 8: Stadion De Goffert, Nijmegen

Hobby-historicus en ervaringsdeskundige Gijs Hoogenboom staat nabij het stadion om in geuren en kleuren te vertellen over de talloze verhalen in en om de Goffert en de aangrenzende wijk Hazenkamp.

De N.E.C.-tribune aan de Hazenkampseweg zit goed gevuld op 7 maart 1941 (Regionaal Archief Nijmegen)

Bekijk hier de SuperStops van Dag 2